Cele mai docile animale ucid cei mai mulți oameni

de: Daniel Ștefan
28 04. 2018

Mii de oameni mor anual din cauza anumitor specii de animale care îi atacă. Surprinzător, nu sunt cele mai periculoase sau cele mai înfricoșătoare care fac cele mai multe victime.

Spre deosebire de noi oamenii, niciun animal nu are de gând să lanseze un genocid împotriva noastră, dar se întâmplă ca foarte multe persoane să fie ucise de animale. Fie că în momentul contactului, ele ne consideră o amenințare și nu fac decât să se apere, fie că suntem, într-adevăr, felul principal pe meniul lor la un moment dat, sunt câteva specii care produc mai multe victime decât ai crede.

Concluziile au fost extrase în urma statisticilor anuale și a cercetărilor biologice. Câțiva specialiști și-au spus părerea cu privire la cele mai periculoase animale și vei fi surprins.

Vacile omoară mai mulți oameni decât șerpii și urșii

Pare de necrezut, dar vacile (atenție, nu taurii, ci vacile) se află în topul celor mai periculoase animale, din punctul de vedere al lui Dave Barash, profesor emerit de psihologie la Universitatea din Washington. Cele mai multe victime umane sunt în America de Nord și de Sud, unde sunt și cele mai mari ferme de bovine din lume.

Par animale pașnice, docile și chiar sunt, până în momentul în care sunt sâcâite. O simplă greșeală a fermierului le poate face foarte agresive și, profitând de avantajul turmei, nu prea ai nicio șansă când se pune în mișcare o cireadă de vaci. Pe cele două continente, vacile omoară mai mulți oameni decât prădătorii de talie mare și nu întotdeauna e intenționat. Erorile umane îi pot aduce pe fermieri în calea coarnelor sau sub copitele ciredei.

Albinele și hipopotamii, mai letali decât par

Și albinele fac numeroase victime anual, dar nu pentru că veninul lor ar fi mortal, ci din cauza alergiilor declanșate la unele persoane în momentul în care sunt înțepați.

În Africa, hipopotamii sunt chiar mai periculoși decât leii sau crocodilii. Deși sunt animale mari, greoaie, hipopotamii sunt foarte agresivi, iar pentru niște animale ierbivore, fălcile acelea uriașe sunt letale nu doar pentru oameni, ci și pentru alte animale din savană.

Șerpii veninoși, dușmanii fără voie ai oamenilor

Șerpii veninoși, cum ar fi crotalul, ucid anual sute de persoane în Myanmar și în alte regiuni din Asia. Rory Wilson, profesor de biologie la Universitatea Swansea, susține că tot oamenii sunt vinovați că devin victime ale șerpilor veninoși deoarece se expun fără să știe pericolului. Din cauză că lumea e în schimbare și noi avem tendința să cam acaparăm natura, muncitorii se avântă în habitalul șerpilor și așa ajung să fie mușcați când îi calcă sau le deranjează cuiburile.

Biologul Brian Todd este de părere că cele mai frecvente decese survenite în urma mușcăturii de șarpe sunt în statele emergente din Asia de Sud-Est, în India și Africa. În mod paradoxal, deși în Australia trăiesc unii dintre cei mai veninoși șerpi din lume, puține persoane ajung să moară de la mușcătura lor. Totul se datorează autorităților, care permit accesul rapid la vaccinuri și antidoturi. Au experiență, ce-i drept. Australia era cândva unul dintre cele mai letale locuri din lume.

Omul, cel mai periculos animal de pe planetă

Madhusudan Katti, expertă în studiul resurdelor naturale, este de părere că omul este cea mai periculoasă specie care a existat vreodată pe Pământ. Și pe bună dreptate, dacă luăm în considerare războaiele, genocidele, crimele și comportamentul violent care ne caracterizează pe fiecare dintre noi, o să-ți dai seama că niciun alt animal nu a ucis mai mulți oameni decât semenii noștri.

Oamenii își fac rău singuri. Violența caracterizează întreaga specie homo sapiens, indiferent de rasă, cultură sau regiune geografică. Probabil că ar fi trebuit să plasez omul pe primul loc în topul celor mai periculoase animale pentru… om. Și unde crimele și violența sunt ținute sub control, poluarea, substanțele periculoase sau obiceiurile nesănătoase ne pun viața în pericol. Oricum ar fi, noi ne facem cel mai mare rău.